CASOVI NACRTNE GEOMETRIJE

28.6.08

Uopšte o Nacrtnoj Geometriji

NACRTNA GEOMETRIJA je samo jedan od vidova predstavljanja visedimenzionalnih objekata kao i dvodimenzionalnih objekata na jednodimenzionalnom papiru.

Prostor sa svoje tri dimenzije je, dakle uz pomoc NACRTNE GEOMETRIJE i njenih principa, moguce predstaviti na obicnom papiru.To predstavlja osnov za dalje izucavanje objekata iz nase stvarnosti i predstavljanje na crtezu.

Na gornjem crtezu vidimo prikaz spiralnih stepenica nacrtan u kosoj projekciji kao jednom vidu predstavljanja objekata u NACRTNOJ GEOMETRIJI.

NACRTNA GEOMETRIJA nije neka nova nauka koliko je to jedan nacin predstavljanja prostora crtanjem. Takodje ova nauka ima korene u proslosti i vuce ih jos iz antickog doba.Medjutim mi se necemo baviti istorijom vec konkretnim zadacima.

Moguce su i podele na oblasti koje se izucavaju, a sve prema slozenosti tela i odnosa izmedju njih kao objekata.

OSNOVNI GEOMETRIJSKI ODNOSI

Tacka, prava, ravan, svi njihovi medjusobni odnosi i upoznavanje sa kosom projekcijom i asonometrijom kao i dvodimenzionalnim slikama (trougao, kvadrat, mnogougaonici, krug, elipsa, parabola i hiperbola)

POZNAVANJE ISCRTAVANJA TRODIMENZIONALNIH OBJEKATA

Kocka, tetraedar, oktaedar, sve vrste rogalja i paralelopipeda kao i oblih tela (kupe i valjka, lopte).Razvijanje njihovih omotaca i baza.Iscrtavanje istih tela u kosoj projekciji i aksonometriji.

LOPTA

Poseban deo u NG zauzima lopta kao telo malo teze za predstavljanje u projekcijama.Predstavlja se i u kosoj i u tri projekcije.

PRESECI TELA SA RAVNIMA

Ovo poglavlje obuhvata preseke ravni sa svim vrstama tela i u svm vrstama projekcija.

ZADORI TELA

U ovom delu se uci o nacinu iscrtavanja presecnih linija tela s telima u svim kombinacijama.Obla sa oblima, ostrougla sa ostrouglima i obla sa ostrouglima.Predstavljanje ide u svim vrstama projekcija.Ovde se uci i o presecima lopte sa svim ostalima.

PRAVOIZVODNE POVRSI

Ove povrsi su vazne za gradjevinarstvo tako da se i izucavaju najvise na arhitekturi i gradjevini.Radi se o povrsima koje se dobijaju kretanjem pravih po prethodno zadatim vodiljama.

KOTIRANA PROJEKCIJA

Kotirana projekcija je samo jos jedan vid crtanja u NG tako da sva prethodno navedena poglavlja mogu biti predstavljana i u ovoj projekciji.Ali za ovu vrstu projekcije rezervisano je predstavljanje puteva i nasipa i platformi na terenu tako da se to samo i radi u ovoj vrsti projektovanja.

SENKA

Sencenje objekata je samo dodatak postojecim poglavljima jer je ono ustvari vezano za prostorni identitet objekata koji se iscrtavaju u bilo kojoj vrsti projekcije.Ovo poglavlje je uskostrucno i vezano je za Gradjevinski, Arhitektonski i Fakultet primenjene umetnosti.

To su otprilike sva vazna poglavlja u NACRTNOJ GEOMETRIJI koja se izucavaju na svim tehnickim fakultetima.

Na Masinskom fakultetu naravno veca paznja je data zadorima oblih tela i transformaciji zatim povrsinama omotaca nego na drugima.Na Arhitekturi je data veca paznja pravoizvodnim povrsima i kotiranoj projekciji kao i zadorima tela i najvise senci.Na gradjevinskom je data veca paznja kotiranoj projekcij, zadorima tela i senci.Na Rudarsko geoloskom fakultetu je najveca paznja data je kotiranoj projekciji i nasipima na putevima.

To je otprilike sve sto treba reci uopsteno o NACRTNOJ GEOMETRIJI uopste. Dalje cemo se baviti poglavljima posebno i to obradjivanjem tema i zadavanjem zadataka.



No comments: