CASOVI NACRTNE GEOMETRIJE

19.2.10

Pravilna tela 1. deo TETRAEDAR



Svi ih dobro znamo ali da li znamo i da ih konstruišemo? TETRAEDAR, KOCKA, OKTAEDAR, IKOSAEDAR i DODEKAEDAR. Jedna osobina ih krasi sve, jednakih su stranica. Neka od tih tela imaju ishodište u KOCKI. Uopšte uzev savršena tela pa smo im tako i dali ime.

Pričaćemo prvo o TETRAEDRU.
Tetraedar je ovde prvo nacrtan kao obična piramida, svih strana jednakih - a. Ovakav tetraedar je najčešći zadatak iz nacrtne geometrije. U takvim zadacima se obično zadaje osnova tetraedra koji je u stvari jednakostraničan trougao a zatim se traži da se nacrta ceo tetraedar jer su njegove strane sve jednake i na ovoj slici možete videti konstrukciju visine H. Sanih zadataka ima više vrsta ali se uvek baziraju na istom.


Tetraedar upisan u kocku je nešto sasvim drugo. Naime takav tetraedar odražava stvarno stanje toga tela gde se sad lepo vidi da su dve njegove naspramne ivice medjusobno normalne. Iz odnosa ivica kocke i tetraedra shvata se da je visina tetraedra ustvari ivica kocke - a.
Ovog primera ima dosta u nacrtnoj geometriji jer je ovo prava poslastica za davanje ovakvog zadatka na ispitima. Naime da se obično jedno teme i kaže se da se na normali nalazi jedna strana istog tetraedra. Ili najčuveniji primer je da na dve mimoilazne prave koje se mimoilae pod pravim uglom nalaze se dve naspramne ivice tetraedra.

U svakom slučaju tetraedar je jedno od zanimljivijih tela a rad u nacrtnoj geometriji.

Kod TETRAEDRA je važno shvatiti da to telo "ima" dve visine. Na crtežu dole imate konstrukciju obe visine.



No comments: